Wie yoga beoefent, op wat voor niveau dan ook, brengt veranderingen aan in zijn of haar gemoedstoestand. Je zorgt er voor dat je geest meer in balans is en je minder emotionele druk en stress ervaart. Door middel van een combinatie van ademhaling, lichamelijke oefening en concentratie wordt dit mogelijk gemaakt.

 

Hatha yoga bestaat uit een praktisch programma gericht op het doen van fysieke oefeningen. Mensen hebben nog wel eens het idee dat het bij yoga vooral draait om het doen van gecompliceerde lichamelijke oefeningen. Het tegendeel is echter waar, wie begint met yoga merkt al snel dat de meeste yoga-oefeningen tamelijk eenvoudig zijn uit te voeren. Door bezig te zijn met de fysieke oefeningen in combinatie met de adem worden we ons steeds meer bewust van ons lichaam. Door onze aandacht te richten op het uitvoeren van de oefeningen komt tegelijkertijd ook ons denken tot rust. Zo herstelt de yoga de balans tussen lichaam en geest. Het woord yoga stamt af van yuj, dat betekent verbinden, samenbrengen. Het Nederlandse woord juk betekent oorspronkelijk hetzelfde, namelijk het hout waarmee twee trekdieren verbonden werden. Voor meer informatie verwijs ik u naar yoganederland.nl.

 

H-yoga is een speciaal voor (ex-)kankerpatiƫnten ontwikkeld programma. Het biedt ondersteuning in het herstel- en verwerkingsproces, zowel tijdens als na de medische behandeling. H-yoga is toegankelijk voor iedereen, man of vrouw, jong of oud die steun zoekt in het herstel- en verwerkingsproces bij en na kanker, met of zonder yoga ervaring. Iedere oefening is aan te passen aan de fysieke mogelijkheden van het lichaam na de diagnose kanker. Het is aan te raden om voorafgaand aan deelname de huisarts of specialist te raadplegen. H- yoga is uitdrukkelijk bedoeld als aanvulling op de oncologische (na)zorg. H-yoga bestaat uit aangepaste, eenvoudige yoga oefeningen, ademhalings- oefeningen, meditatie en klankheling en visualisaties en affirmaties. Voor meer informatie verwijs ik u naar yogaenkanker.nl.

OVER HATHA YOGA

OVER H-YOGA